Naučite kako se pravi 'vitaminska bomba' za jačanje imuniteta!

četvrtak, 18. prosinca 2014.
Jak imunitet je polazna točka zdravog organizma. To je otpornost organizma na različite bolesti, i utjecaje na organizam sa izvana. Za naše zdravlje je jako važno održavati imunitet jakim, da bi se što bolje odupirao štetnim vanjskim utjecajima na naše tijelo.




Iako je u našim apotekama svakodnevno sve više preparata za jačanje imuniteta, narodni, odnosno prirodni lijekovi ne gube svoju popularnost i značaj u ovom procesu. Naime, prirodni lijekovi su se pokazali jako efikasnima, kada je riječ o jačanju imuniteta kod čovjeka.

To je i razumljivo, jer ni jedan sintetički preparat iz apoteke ne može da zamijeni prirodne proizvode, koji su lako dostupni i jako efikasni u liječenju raznih bolesti.



Pomoću prirodnog lijeka koji ćemo Vam predstaviti zadovoljit ćete dječje potrebe za slatkišima, a usput i ojačati imunitet cijele porodice.

Predlažemo vam dva recepta za jačanje imuniteta. Oba su jako učinkovita i odavno isprobana. Na vama je da izaberete koji ćete da koristite.


Prvi recept za jačanje imuniteta za djecu i odrasle

Potrebno vam je: 100 grama suhog grožđa
 (jako je važno uzeti kvalitetno suho grožđe), 150 grama zrna oraha, 100 grama 
badema
, kora od dva limuna, 100 grama suhih kajsija, 100 grama suhih šljiva, 250-300 grama domaćeg prirodnog meda te ako ste u prilici možete dodati i 100 grama pinjola (odlični su za jačanje imuniteta).


Sameljite u mašini za mljevenje mesa
: suho grožđe, orahe, bademe, pinjole i limunovu koru. U smjesu dodajte sok od dva limuna, čiju koru ste prethodno samljeli. Promiješajte. Dalje, dodajte suhe šljive i suhe kajsije. Promiješajte. Na kraju dodajte med i opet promiješajte. Ostavite da odstoji na tamnom mjestu 1-2 dana. Za djecu stariju od 3 godine doza ovog lijeka je 1 žličica dva puta dnevno. Doza lijeka za odrasle je 1-2 žlice tri puta dnevno.


Staklenku sa vitaminima čuvajte u frižideru.


Drugi recept za jačanje imuniteta za odrasle

Potrebni sastojci
: 200 grama suhih kajsija, 200 grama suhih šljiva, 200 grama suhih 
smokava
, 200 grama oraha, 1 limun, 50 ml rakije i 250 grama meda.




Suho voće i limun zajedno sa korom sameljite u mašini za mljevenje mesa. U smjesu dodajte med i rakiju i promiješajte. Staklenku čuvajte u frižideru. Uzimajte po 1 žlicu prije obroka.

Nema komentara:

Objavi komentar