Čokoladna tortica

subota, 13. prosinca 2014.

Čokoladne tortice

Sastojci

Tijesto
300gbrašna
jednakašikica praška za pecivo
80gšećera
jednavrećica vanilin šećera
dvijekašike mlijeka
150gmaslaca
Nadjev
50gčokolade
50gmaslaca
jednakašikica ruma
Glazura
50gčokolade
jednakašika maslaca
100gšećera u prahu
dvijekašike vrele vode
Posip
malorezanih ili samljevenih badema

Način pripreme
Brašno i prašak za pecivo pomiješajte pa stavite na radnu površinu.
U sredinu rukom utisnite udubljenje u koje stavite šećer, vanilin šećer i mlijeko.

Umijesite glatko tijesto dodajući komadiće hladnog maslaca i toliko brašna da masa postane gusta.
Razvaljajte ga, izrežite okruglim oblikom kolutiće (promjera oko 6 cm).
Pecite ih na namaštenom limu 10-12 minuta na temperaturi do 250° C.

Nadjev:
Rastopite na pari čokoladu, umiješajte u nju maslac i rum i ostavite i da se ta krema ohladi da bi se mogla mazati. Pečene tortice premažite i spojite po dvije.

Glazura: 
Rastopite čokoladu i maslac, umiješajte šećer i toliko vode da dobijete gustu, jednoličnu masu, premažite tortice i posipajte ih bademom.

Izvor: www.bosanskikuhar.ba





Nema komentara:

Objavi komentar