Čokoladna tortica
subota, 13. prosinca 2014.
Sastojci
Tijesto
300gbrašna
jednakašikica praška za pecivo
80gšećera
jednavrećica vanilin šećera
dvijekašike mlijeka
150gmaslaca
Nadjev
50gčokolade
50gmaslaca
jednakašikica ruma
Glazura
50gčokolade
jednakašika maslaca
100gšećera u prahu
dvijekašike vrele vode
Posip
malorezanih ili samljevenih badema
Način pripreme
Brašno i prašak za pecivo pomiješajte pa stavite na radnu površinu.
U sredinu rukom utisnite udubljenje u koje stavite šećer, vanilin šećer i mlijeko.
Umijesite glatko tijesto dodajući komadiće hladnog maslaca i toliko brašna da masa postane gusta.
Razvaljajte ga, izrežite okruglim oblikom kolutiće (promjera oko 6 cm).
Pecite ih na namaštenom limu 10-12 minuta na temperaturi do 250° C.
Nadjev:
Rastopite na pari čokoladu, umiješajte u nju maslac i rum i ostavite i da se ta krema ohladi da bi se mogla mazati. Pečene tortice premažite i spojite po dvije.
Glazura:
Rastopite čokoladu i maslac, umiješajte šećer i toliko vode da dobijete gustu, jednoličnu masu, premažite tortice i posipajte ih bademom.
Izvor: www.bosanskikuhar.ba
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar