Filovane paprike sa mesom i krompirom.

subota, 13. prosinca 2014.

Paprika punjena krompirom i faširanim mesom
Sastojci

osam većih paprika
400g faširanog mesa
700g krompira
dvije glavice luka
4 do 5 čehna bijelo luka
jedna kašika ajvara
malo bibera
malo soli
malo soli sa začinskim povrćem
-čilli pahuljice po želji
-aleva paprika
-muskat sos
500ml paradajz pirea
200mlvode
4 do 5kašika maslinovog ulja
jedna kašika putera
četiri kašike masne pavlake

Način pripreme 

Luk prečistiti, oprati, posušiti, pa izrezati na sitnije kockice. U tavi zagrijati ulje, pa dodat rezani luk. Uz stalno miješanje dinstati da malkice omekne. Zatim dodati faširano meso, bijeli luk, ajvar i sve navedene začine. Uz često miješanje na laganoj temperaturi dinstati dok meso omekne i ispari sva tečnost.

Krompir oguliti, oprati i posušiti. Izrezati na sitnije kockice. U tavi zagrijati cca. 100ml ulja, pa dodati kockice krompira. Dinstati uz stalno lagano miješanje sve dok krompir malkice omekne (ne da se raspada). Navedene začine dodati i ujediniti sa dinstanim mesom. Ostaviti da malkice ohladi.

Paprike oprati, posušiti i horizontalno ih prerezati od površine cca. 2 ½ cm. ,,Časice paprike prečistiti od sjemenki, zatim punit ih pripremljenom masom.

Paradajz pire, vodu i maslinovo ulje ujedinit i uliti u tepsiju. Posložiti punjene paprike, pa preko njih odrezane drške, kao što je na slici.

Alu-foliom prekriti paprike i peći ih na 250°C

Bijeli sos za preko: puter upržiti da dobije tamnožutu boju, dodati pavlaku i malkice soli, pa na kratko da prokuha!

Izvor: www.bosanskikuhar.ba



Nema komentara:

Objavi komentar