Torta " Kao Ferrero Rocher"

subota, 6. prosinca 2014.

Pardon za duplu sliku, ali ako niste znali slika u png formatu onemogucuje pregled recepta u pdf-u !!!/slika/541909/

Sastojci


Priprema

Težina:
  1. 1
    Umutite zumanca sa secerom.
    Kekao prelijte sa 2-3 kasike vruce vode i izmjesajte da dobijete gustu pastu a potom ga umesajte u zumanca.
    Stalno miksajuci polako dodavajte ulje a zatim i vodu.
    Prosijte brasno sa praskom za pecivo i umjesajte u prethodnu smjesu.
    Umutite bjelanca u cvrst snijeg i lagano spatulom sjedinite sa prethodnom smjesom.
    Izlijte u okruglu tepsiju precnika 26 cm, obolozenu papirom za pecenje i pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C . Trebace nesto vise od pola sata da se ispece ( zbog vode koja se dodaje pecenje biskvita ide malo sporije, obavezno cackalicom provjerite da li je biskvit pecen )
    Pecen biskvit ohladite i horizontalno prerezite dva puta da se dobiju 3 korice.
  2. 2
    Fil
    Umutite maskarpone i dodajte nutelu.
    Slatku pavlaku cvrsto umutite i dodajte maskarponeu.
    Pecene i od ljuskica ociscene ljesnjake stavite u multipraktik i sameljite ali ne do kraja, neka ostane i krupnijih komadica a zatim umjesajte u kremu.
    Filujte tortu i ukrasite po zelji.
    Ja sam ukrasavala pocicama od cokolade i ganachekremom.
    Ako imate onaj podesavajuci obruc dobro ce vam doci za filovanje torte. U obruc slazite koricu (poprskajte je sa malo secernog sirupa u koji ste dodali par kapi ruma ili sa cokoladnim mlijekom) pa kremu i tako dok ne utrosite sav materijal. Neka vam najgornja ostane samo kora, preko koje prelijte dio djelomicno ohladjene ganachekreme.Tortu stavite u frizider da se dobro ohladi a zatim skinite obruc i ukrasavajte.

  3. 3
    Ganache krema
    Slatku pavlaku zagrijte do tacke kljucanja a zatim je prelijte preko sitno izlomljene cokolade i lagano mjesajte dok se sva cokolada ne otopi. Nemojte mjesati energicno da u kremu ne ulazi vazduh! Ostavite je da se djelomicno ohladi, pa jedan dio kreme prelijte preko najgornje kore torte i izravnajte. Ostatak  dobro ohladite i umutite mikserom, stavite u poslasticarski spric i ukrasite tortu.

Posluživanje

Ovo je jedan od onih recepata koji pruza veliku slobodu u nacinu pripreme i kombinaciji sastojaka.
Tako npr. kakao mozete stviti u brasno i prosijati ga zajedno sa praskom za pecivo. Mozete ga i potpuno izostaviti i dobiti fin biskvit za neku vocnu tortu.
Isto tako mozete povecavati i smanjivati kolicinu sastojaka za kremu. 
Jos jednom zelim da se zahvalim GociP na receptu a vama se izvinjavam ako sam jedan sasvim obican i jednostavan recept iskomplokovala.

Nema komentara:

Objavi komentar