Sastojci
- Biskvit
- 5jaja
- 250 gsecera
- 250 gbrasna ( moze obicno a moze i ostro)
- 2-3 supene kasikekakaa
- 1 dlulja
- 1 dlvode
- 1 kesicapraska za pecivo
- Krema
- 500 gmaskarponea
- 3-4 dlslatke pavlake
- 4-5 supenih kasikavrhom punihnutele
- 200-300gljesnjaka
- Ganache krema
- 2 dlslatke pavlake
- 200 gtamne cokolade
Priprema
- 1Umutite zumanca sa secerom.Kekao prelijte sa 2-3 kasike vruce vode i izmjesajte da dobijete gustu pastu a potom ga umesajte u zumanca.Stalno miksajuci polako dodavajte ulje a zatim i vodu.Prosijte brasno sa praskom za pecivo i umjesajte u prethodnu smjesu.Umutite bjelanca u cvrst snijeg i lagano spatulom sjedinite sa prethodnom smjesom.Izlijte u okruglu tepsiju precnika 26 cm, obolozenu papirom za pecenje i pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C . Trebace nesto vise od pola sata da se ispece ( zbog vode koja se dodaje pecenje biskvita ide malo sporije, obavezno cackalicom provjerite da li je biskvit pecen )Pecen biskvit ohladite i horizontalno prerezite dva puta da se dobiju 3 korice.
- 2FilUmutite maskarpone i dodajte nutelu.Slatku pavlaku cvrsto umutite i dodajte maskarponeu.Pecene i od ljuskica ociscene ljesnjake stavite u multipraktik i sameljite ali ne do kraja, neka ostane i krupnijih komadica a zatim umjesajte u kremu.Filujte tortu i ukrasite po zelji.Ja sam ukrasavala pocicama od cokolade i ganachekremom.Ako imate onaj podesavajuci obruc dobro ce vam doci za filovanje torte. U obruc slazite koricu (poprskajte je sa malo secernog sirupa u koji ste dodali par kapi ruma ili sa cokoladnim mlijekom) pa kremu i tako dok ne utrosite sav materijal. Neka vam najgornja ostane samo kora, preko koje prelijte dio djelomicno ohladjene ganachekreme.Tortu stavite u frizider da se dobro ohladi a zatim skinite obruc i ukrasavajte.
- 3Ganache kremaSlatku pavlaku zagrijte do tacke kljucanja a zatim je prelijte preko sitno izlomljene cokolade i lagano mjesajte dok se sva cokolada ne otopi. Nemojte mjesati energicno da u kremu ne ulazi vazduh! Ostavite je da se djelomicno ohladi, pa jedan dio kreme prelijte preko najgornje kore torte i izravnajte. Ostatak dobro ohladite i umutite mikserom, stavite u poslasticarski spric i ukrasite tortu.
Posluživanje
Ovo je jedan od onih recepata koji pruza veliku slobodu u nacinu pripreme i kombinaciji sastojaka.
Tako npr. kakao mozete stviti u brasno i prosijati ga zajedno sa praskom za pecivo. Mozete ga i potpuno izostaviti i dobiti fin biskvit za neku vocnu tortu.
Isto tako mozete povecavati i smanjivati kolicinu sastojaka za kremu.
Jos jednom zelim da se zahvalim GociP na receptu a vama se izvinjavam ako sam jedan sasvim obican i jednostavan recept iskomplokovala.
Nema komentara:
Objavi komentar